Почео са радом сајт Центра за едукацију фудбалских тренера Фудбалског савеза Војводине (ЦЕФТ ФСВ)

Почео је са радом сајт Центра за едукацију фудбалских тренера Фудбалског савеза Војводине (ЦЕФТ ФСВ) који се налази на адреси: www.ceft.fsv.rs.

Имати сајт данас је готово неопходно за било коју врсту пословања или организације, а ЦЕФТ ФСВ се потрудио да олакша функционисање тренутним и потенцијалним кандидатима и полазницима курсева едукације.

На сајту сви заинтересовани могу на брз и лак начин до свих потребних информација и документације и на тај начин је значајно побољшано корисничко искуство посетиоца.

Информације ће имати професионални и модеран изглед, већу видљивост и досег и биће стално доступне.

Центар за едукацију фудбалских тренера Фудбалског савеза Војводине врши едукацију за дипломе, сертификате и лиценце, за чланове стручно –струковне организације фудбалских тренера ФСВ (ОФТ ФСВ), на основу споразума приступања тренерској конвенцији УЕФА као и на основу интерних прописа ФСС, за национална такмичења АМАТЕРСКОГ нивоа.

У Правилнику о стручном раду ФСС и Правилнику о издавању дозвола за рад и статусу тренера ФСС, прописане су обавезе клубова и тренера, различитих рангова националних такмичења по питању диплома, сертификата и лиценци, које тренер треба да поседује, да би био верификован за одређену функцију у стручним штабовима тимова клуба у такмичењима УЕФА, ФСС и територијалних ФС.

ЦЕФТ ФСВ врши едукацију и усавршавање фудбалских тренера (перманентна едукација – обнова лиценце) за следеће нивое :
UEFA дипломе – лиценце :
• UEFA A
• UEFA B
• UEFA C
• UEFA – Специјалистички нивои :
– Омладински ниво (UEFA Youth B)
– Специјалиста за рад са голманима АМАТЕРСКОГ нивоа (UEFA GK B )
– Специјалиста кондиционе припреме играча АМАТЕРСКОГ нивоа (UEFA Fitness B)

ФСС национални сертификати – лиценце :
– Д,
– Ц (Grassroots лидер)
– Футсал (ФЛ).


ЦЕФТ ФСВ се бави:
– израдом планова и програма едукације;
– организацијом уписа, едукативног процеса и провере стечених знања на свим наведеним нивоима;
– радом на евидентирању и архивирању документације, укључујући и електронску базу података полазника стручних едукативних курсева;
– едукацијом инструктора – едукатора;
– припремом и издавањем литературе у сврху едукације тренера.

Лиценцирање фудбалских тренера игра кључну улогу у развоју квалитета фудбала и обуке играча.

Оно осигурава да тренери имају одговарајуће знање, вештине и искуство потребне за обуку играча на квалитетан и професионалан начин. То резултира бољом обуком играча на техничком, тактичком, физичком и менталном нивоу.

Лиценцирани тренери су обучени да препознају потенцијалне ризике и да пруже сигурно окружење за обуку играча. Они су упознати с правилима игре и правилима понашања на терену, што смањује ризик од повреда.

Kвалитетни тренерски програми који воде до лиценцирања обично укључују методе и стратегије које су усмерене на развој сваког играча у складу с његовим способностима и потенцијалом. То помаже у стварању бољих  играча.

Kада клуб или организација има лиценциране тренере, то може побољшати њихов углед и привући више талентираних играча, спонзора и подршке заједнице.

Лиценцирани тренери често морају учествовати у програмима сталног усавршавања како би обновили своје лиценце. То их мотивише да остану информирани о најновијим трендовима, техникама и методама тренинга у фудбалу.

Лиценцирање такође помаже у постизању стандардизације тренинга широм различитих клубова и организација. То значи да се играчи могу очекивати да пролазе кроз сличне тренинге и приступе независно од клуба у којем се налазе.

Свеукупно гледано, лиценцирање фудбалских тренера је важно јер повећава професионалност, сигурност и квалитет обуке, доприноси развоју играча и клуба те смањује различите врсте ризика.

 

2024-03-29T22:51:45+02:0029. 03. 2024.|