Bulevar oslobođenja 92/V, 21 102 Novi Sad; T: 021/421-401; 021/420-885; 064/8455-490; F: 021/66-23-460|kancelarija@fsv.rs

Održana Svečana akademija povodom 100 godina Fudbalskog saveza Vojvodine

U sjajnim uslovima Master centra Novosadskog sajma održana je Akademija povodom 100 godina Fudbalskog saveza Vojvodine. Da se manifestacija dugo pamti potrudili su se predsednik FSV Dragan Simović, zamenik Goran Drača, generalni sekretar Miodrag Cvijić, članovi UO i zaposleni u savezu. Drage goste, uvek prisutne, na čelu sa Vladimirom Batezom sekretarom Pokrajinskog saveza za sport i omladinu, delegaciju FSS na čelu sa generalnim sekretarom Jovanom Šurbatovićem, potpredsednicima FSS Markom Pantelićem, Nenadom Bjekovićem, predsednike regiona Beograda Iliju Petkovića i Regiona Zapadne Srbije Branka Stojakovića, sadašnjeg selektora Ljubišu Tumbakovića i sve bivše i sadašnje sportske radnike trenere, sudije i fudbalere koji su došli u velikom broju da uveličaju ovaj veliki jubilej, pozdravio je predsednik Dragan Simović. Pre pozdravnog govora Akademiju je izvornom vojvođanskom pesmom Isidora Bajića „Sve dok je tvoga blagog oka“ dobrodošlicu poželela operska diva Zorica Belić.

-Za ovih sto godina dešavalo se svašta. Teško je za nabrojati sve uspehe i neuspehe, ljude, događaje, pa smo došli na ideju koju je potencirao generalni sekretar Miodrag Cvijić, da napravimo jubilarnu knjigu i tim povodom smo angažovali novinara Slobodana Jakovljevića da zajedničkim snagama pokušamo da stavimo neke najbitnije stvari od postanka, sve što se dešavalo. Možda smo to mogli drugačije da radimo da zamolimo gospodina Toleta Karadžića da nam sve prepriča jer je bio neposredni učesnik svih ovih godina, uz aplauz prisutnih i nastavio, knjiga je ugledala svetlost dana pa ćete imati posle priliku da je vidite i da pročitate šta u njoj sve piše.
Pomenuo je predsednik Simović nekoliko stvari.

– U prošlim vremenima znamo da je najstariji fudbalski klub na ovim prostorima „Bačka 1901“ iz Subotice, da je FK „Vojvodina“ najuspešniji klub koja je osvojila dve titule prvaka Jugoslavije, Kup i Srednjeevropski kup, odigrali najposećeniju utakmicu u Pokrajini pred 36.000 gledalaca 1967. godine protiv Seltika i pobedila 1:0. Bilo je sjajnih pojedinaca, a na brzinu bih izdvojio selektore: Simonovića, Sekulića, pored mnogih drugih imena, a sigurno su ovo područje obeležile legende na Evropskom nivou treneri Vujadin Boškov i Toza Veselinović, kao i sjajni sportski radnici: Krstić, Beljanski, Jocić do našeg Toleta Karadžića. Imali smo sudija od Dušana Maksimovića Evropskog i svetskog formata, danas Milorada Mažića koji je sudio Finale lige šampiona, izabran ove godine za najboljeg sudiju u Kini i na kraju plejada fudbalera Franju Hirmana, Kostu Tomaševića, Milana Galića, Batu Ognjanova, Iliju Pantelića, prisutnog Nenada Bjekovića, Slaviše Jokanovića , Baneta Ivanovića, Zorana Tošića, Dušana Tadića. Zaista o tim imenima da sve nabrojim ponaosob nebi bilo kraja.

Pohvalio je Simović učinak klubova u Super i Prvoj ligi.

– Ove godine imamo pet Superligaša: Vojvodinu kao perjanicu, Spartaka koji je dva puta igrao kvalifikacije za Ligu Evrope, Inđiju, Proleter i TSC koji zaista pokazuje vidan napredak na svim poljima, rezultatski i organizaciono i infrastruturalno, podaci kojima se dičimo i dva kluba u Prvoj ligi koji kucaju na vrata elite, Bačku i Kabel. Ponosan sam na funkiju i posao koji obavljam zajedno sa saradnicima. Savez je ozbiljna organizacija koja ima negde oko 470 klubova, 88 liga u kojima se igraju mečevi različitih rangova, takmiči 1200 selekcija. Ima 999 registrovanih sudija, 1400 trenera, preko 500 registrovanih fudbalskih radnika i onih koji rade volonterski i preko 35000 fudbalera. Sve to govori da smo jedna ozbiljna organizacija. Očekujem i nadam se da će nakon prvih sto koje su bile najteže i drugih 100 godina proći još bolje. Da sve to bude na zavidnoj visini ne bi bilo da nemamo pomoć države na čelu sa predsednikom Vučićem koji podržava sport u celini, pogotovo fudbal, i tenzija da se neke kapitalne infrastrukturne stvari urade, FSS na čelu sa Kokezom, generalnim sekretarom Šurbatovićem i saradnicima. Nema kluba maltene da nije stigla oprema od FSS i FSV, zatim Pokrajinske vlade na čelu sa Igorom Mirovićem, Pokrajinskim sekretarom za sport Vladimirom Batezom, lokalnih samouprava. Zaista mislim da smo u jednoj lepoj perspektivi. Poželeo bih da naše druženje bude na visokom nivou kao i do sada urađenom, a dobitnicima plaketa puno uspeha u budućem radu.

Zahvalio se Vladimir Batez na lepim rečima.

– Poštovani domaćine gospodinu Simoviću, svi prisutni gosti i laureati, čast mi je i zadovoljstvo da na dan obeležavanja ovog velikog jubileja pozdravim i čestitam u lično ime i pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Prilika je da pomenemo kako je sve počelo, kako je bilo, kako je sada, šta očekujemo u budućnosti od vojvođanskog fudbala. Kada neko slavi vek postojanja i ispiše bogatu istoriju kojom bi se ponosile sve organizacije i sve institucije. Krajem 19. i početkom 20. veka fudbalsku loptu naši studenti koji su se obrazovali na evropskim fakultetima doneli na teritoriju Vojvodine neki fudbalski radnici veliki entuzijasti su na današnju godišnjicu udarili temelje saveza. U svojoj bogatoj istoriji vrednim radom ispisane su najlepše stranice istorije sa velikim fudbalskim imenima kao što su Boškov, Krstić, Veselinović, Ognjanov, Rajkov i mnogi drugi. Savez vidimo kao najveći sportski savez, uvek smo tu da pomognemo kao i što smo pomogli da ova knjiga bude odštampana. U želji da i dalje uspešno radite u ime svih ljubitelja fudbala i sporta najiskrenije čestitke učesnicima.

U ime FSS prisutne je pozdravio potpredsednik Marko Pantelić.

– Želeo bih da u ime FSS i u ime predsednika Slaviše Kokeze čestitam fenomenalan jubilej, da vam poželim da nastavite sa radom i naporom koji dajete fudbalu u našoj najbogatijoj regiji Vojvodini koja je iznedrila pregršt talenata. Projektima sređivanja infrastrukture je i vama i nama čast da budemo deo izgradnje fudbalske Srbije da našoj deci ostavimo fenomenalne komplekse, stadione, centre, gde će deca moći da se razvijaju, gde ćemo imati nove talente i gde će fudbal ići samo napred. Sve čestitke na jubileju, svima koji slavite u Vojvodini, jer kad vi slavite slavimo i mi.

Najstariji FK Bačka 1901 koja je osnovana 3. avgusta u Subotici dobitnik je plakete FSV koju je iz ruku predsednika FSV Dragana Simovića primio potpredsednik kluba Robertino Širola. Kao najbolji i najtrofejniji klub pokrajine FK Vojvodina dobila je plaketu, a iz ruku predsednika Simovića ovo laskavo priznanje primio je član UO Ljubomir Apro.

Trenerska organizacija sa pravom je prepoznata kao jedan od oslonaca razvoja igre i praćenje savremenih fudbalskih tokova u svetu profilišući nove vrednosti za izazove savremenog fudbala. Pa je u ime trenerske organizacije iz ruku predsednika Simovića plaketu 100 godišnjeg jubileja primio Profesor doktor Radivoje Mika Radosav.

– Da li sam je zaslužio ili nisam neznam, primio sam je sa zadovoljstvom u ime svih trenera koji su radom u prethodnom periodu doprineli boljitku fudbala u pokrajini. Biće to za mene i buduće generacije veliki stimulans za budući rad.

Jedna od bitnih i sastavnih delova fudbalske igre su i sudije. Sa ovih prostora po pravilu decenijama su se smenjivale najbolje srpske sudije. Plaketu je u ime Strukovne organizacije sudija Vojvodine primio Đorđe Žutić.

– Hvala na priznanju bivšim i sadašnjim sudijama. Smelo mogu da tvrdim da imamo budućnost kada su u pitanju sudije Vojvodine. Da će poput Mažića koji je dosegao velike visine dobrim, kvalitetnim radom, edukacijom, seminarima i prisutnim kvalitetima i u narednom periodu biti u samom vrhu sudijske organizacije.

Nije bilo moguće postaviti kriterijume niti uspostaviti računicu kojom bi mogli da definišemo sve kategorije i segmente fudbalske organizacije zaslužne za bogatstvo tradicije duge 100 godina. Otuda predlog da se se uz 4 segmenta koja smo izdvojili kao temelje jubileja izdvoji i onaj peti: plaketu za sve znane i neznane fudbalske junake manje ili više zaslužne što danas imamo čime da se ponosimo. Ako se slažete u ime svih nas iz prošlog i svih koji kreću u susret drugom veku fudbalskog postojanja da plaketu iz ruku predsednika Dragana Simovića primi Tomislav Karadžić kao znak trajanja i refleksije fudbalskog napredovanja, bile su uvodne reči voditelja Laze Bakmaza.

– Pozdrav za sve prisutne. Drago mi je što sam počastvovan da vam se u ime svih nagrađenih obratim. Neću nabrajati više važne ili manje važne goste. Svi su nam jednako važni, svi dobro došli. Organizujući jubilej nad jubilejima, 100 godina fudbala, ceo vek u Vojvodini i Srbiji. Mi koji danas dobijamo priznanja svakako nam puno znače, srećni smo zbog toga, nekima znače krunu karijere, mlađima za novi podsticaj i impuls koji će dati daljem unapređenju fudbalske igre. Treba biti pošten i reći da smo svi uz fudbalsku loptu rasli, bili bolji ljudi pomagali jedni drugima i u svojim sredinama učinili da nivo igre bude na većem nivou. Prošli smo uspešan vek, želim vam da i naredni bude uspešniji.
Da kapitalno delo knjiga 100 godina od postanka FSV ugleda svetlost dana pored predsednika Dragana Simovića, generalnog sekretara Miodraga Cvijića, najveće zasluge pripadaju bivšem novinaru Dnevnika, sada penzioneru, Slobodanu Bobeku Jakovljeviću. U znak zahvalnosti autoru i poštovanja autorskom delu i što je prihvatio izazov generalnog sekretara Miodraga Cvijića Jakovljević je zasluženio dobio plaketu.

Nakon još jednog uspešnog nastupa operske dive Zorice Belić i pesme „Santa Lučija”, nastavljena je dodela plaketa. Sledeća je zasluženo otišla u ruke najprijatnijem iznenađenju Superligaškog karavana FK „TSC“ iz Bačke Topole. Na severu Bačke rađa se respektabilni fudbalski kolektiv sa infrastrukturom u izgradnji koja nagoveštava fudbalski centar zavidnih referenci kluba koji je obeležio 2019. godinu. Priznanje je uručio predsednik Simović generalnom direktoru Sabolču Palađiju.

– Jeste velika čast što smo na ovaj redak jubilej primili plaketu. Sigurno su mislili na nas, prepoznali naš rad i rezultate, a samim ti nam nametnuli veliku obavezu da pomognemo radom i rezultatima kvalitetu fudbala, ne samo u Vojvodini i u Srbiji. Naš zadatak je da pokažemo na terenu ono što znamo i opravdamo ovo priznanje, nastavimo sa uspesima.

Plaketu za dosadašnju karijeru u Spartaku i učešće u reprezentaciji Srbije dobila je zasluženo kapiten ŽFK „Spartak“ Violeta Slović. Posle titule najbolje igračice Srbije i Zlatne lopte, Slovićevoj je pripalo i ovo laskavo priznanje.

– Posle Zlatne lopte veoma značajno priznanje. Zaista sam srećna što je plaketa u mojim rukama i naravno predamnom velika obaveza da ostvarim sa klubom i reprezentacijom što bolje rezultate. Ovim putem čestitke čelnicima FSV i svim nagrađenim.

Na adresu našeg najboljeg fudbalera Dušana Tadića zasluženo je stiglo ove godine još jedno priznanje. Kapiten Ajaksa je učinkom u klubu i reprezentaciji, a još više se istakao patriotskim pozivom na jedinstvo i zajedništvo kada je o reprezentaciji reč, vraća veru u vrednosti srpskog fudbala i značaj kulta reprezentacije na međunarodnoj sceni. Zbog obaveza u klubu nagradu je od predsednika Simovića primio otac Petar. Dušan Tadić se prisutnima obratio preko video bima.

– Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim za ovaj vredan jubilej. Želeo bi da se zahvalim svima na nagradi koja je za mene jako velika privilegija, ujedno i obaveza, čast, podstrek za dalje da se više radi. Posebno mi je drago što nagrada dolazi iz regije odakle sam ponikao i krivo što nisam, zbog obaveza u klubu, mogao da je primim lično. Hvala Vam na svemu, čestitam vam predstojeće novogodišnje i Božićne praznike.

Na kraju, predsednik Regiona Zapadne Srbije Branko Stojaković uručio je predsedniku Simoviću plaketu saveza za još bolju i plodniju saradnju.

Akademija je završena još jednom numerom „Besame mućo“ Zorice Belić uz veliku zahvalnost svim nagrađenim i prisutnim koji su prisustvom uveličali Akademiju.

 

2021-08-27T16:23:21+02:0019. 12. 2019.|