Одржана Свечана академија поводом 100 година Фудбалског савеза Војводине

У сјајним условима Мастер центра Новосадског сајма одржана је Академија поводом 100 година Фудбалског савеза Војводине. Да се манифестација дуго памти потрудили су се председник ФСВ Драган Симовић, заменик Горан Драча, генерални секретар Миодраг Цвијић, чланови УО и запослени у савезу. Драге госте, увек присутне, на челу са Владимиром Батезом секретаром Покрајинског савеза за спорт и омладину, делегацију ФСС на челу са генералним секретаром Јованом Шурбатовићем, потпредседницима ФСС Марком Пантелићем, Ненадом Бјековићем, председнике региона Београда Илију Петковића и Региона Западне Србије Бранка Стојаковића, садашњег селектора Љубишу Тумбаковића и све бивше и садашње спортске раднике тренере, судије и фудбалере који су дошли у великом броју да увеличају овај велики јубилеј, поздравио је председник Драган Симовић. Пре поздравног говора Академију је изворном војвођанском песмом Исидора Бајића „Све док је твога благог ока“ добродошлицу пожелела оперска дива Зорица Белић.

-За ових сто година дешавало се свашта. Тешко је за набројати све успехе и неуспехе, људе, догађаје, па смо дошли на идеју коју је потенцирао генерални секретар Миодраг Цвијић, да направимо јубиларну књигу и тим поводом смо ангажовали новинара Слободана Јаковљевића да заједничким снагама покушамо да ставимо неке најбитније ствари од постанка, све што се дешавало. Можда смо то могли другачије да радимо да замолимо господина Толета Караџића да нам све преприча јер је био непосредни учесник свих ових година, уз аплауз присутних и наставио, књига је угледала светлост дана па ћете имати после прилику да је видите и да прочитате шта у њој све пише.
Поменуо је председник Симовић неколико ствари.

– У прошлим временима знамо да је најстарији фудбалски клуб на овим просторима „Бачка 1901“ из Суботице, да је ФК „Војводина“ најуспешнији клуб која је освојила две титуле првака Југославије, Куп и Средњеевропски куп, одиграли најпосећенију утакмицу у Покрајини пред 36.000 гледалаца 1967. године против Селтика и победила 1:0. Било је сјајних појединаца, а на брзину бих издвојио селекторе: Симоновића, Секулића, поред многих других имена, а сигурно су ово подручје обележиле легенде на Европском нивоу тренери Вујадин Бошков и Тоза Веселиновић, као и сјајни спортски радници: Крстић, Бељански, Јоцић до нашег Толета Караџића. Имали смо судија од Душана Максимовића Европског и светског формата, данас Милорада Мажића који је судио Финале лиге шампиона, изабран ове године за најбољег судију у Кини и на крају плејада фудбалера Фрању Хирмана, Косту Томашевића, Милана Галића, Бату Огњанова, Илију Пантелића, присутног Ненада Бјековића, Славише Јокановића , Банета Ивановића, Зорана Тошића, Душана Тадића. Заиста о тим именима да све набројим понаособ неби било краја.

Похвалио је Симовић учинак клубова у Супер и Првој лиги.

– Ове године имамо пет Суперлигаша: Војводину као перјаницу, Спартака који је два пута играо квалификације за Лигу Европе, Инђију, Пролетер и ТСЦ који заиста показује видан напредак на свим пољима, резултатски и организационо и инфраструтурално, подаци којима се дичимо и два клуба у Првој лиги који куцају на врата елите, Бачку и Кабел. Поносан сам на функију и посао који обављам заједно са сарадницима. Савез је озбиљна организација која има негде око 470 клубова, 88 лига у којима се играју мечеви различитих рангова, такмичи 1200 селекција. Има 999 регистрованих судија, 1400 тренера, преко 500 регистрованих фудбалских радника и оних који раде волонтерски и преко 35000 фудбалера. Све то говори да смо једна озбиљна организација. Очекујем и надам се да ће након првих сто које су биле најтеже и других 100 година проћи још боље. Да све то буде на завидној висини не би било да немамо помоћ државе на челу са председником Вучићем који подржава спорт у целини, поготово фудбал, и тензија да се неке капиталне инфраструктурне ствари ураде, ФСС на челу са Кокезом, генералним секретаром Шурбатовићем и сарадницима. Нема клуба малтене да није стигла опрема од ФСС и ФСВ, затим Покрајинске владе на челу са Игором Мировићем, Покрајинским секретаром за спорт Владимиром Батезом, локалних самоуправа. Заиста мислим да смо у једној лепој перспективи. Пожелео бих да наше дружење буде на високом нивоу као и до сада урађеном, а добитницима плакета пуно успеха у будућем раду.

Захвалио се Владимир Батез на лепим речима.

– Поштовани домаћине господину Симовићу, сви присутни гости и лауреати, част ми је и задовољство да на дан обележавања овог великог јубилеја поздравим и честитам у лично име и покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Прилика је да поменемо како је све почело, како је било, како је сада, шта очекујемо у будућности од војвођанског фудбала. Када неко слави век постојања и испише богату историју којом би се поносиле све организације и све институције. Крајем 19. и почетком 20. века фудбалску лопту наши студенти који су се образовали на европским факултетима донели на територију Војводине неки фудбалски радници велики ентузијасти су на данашњу годишњицу ударили темеље савеза. У својој богатој историји вредним радом исписане су најлепше странице историје са великим фудбалским именима као што су Бошков, Крстић, Веселиновић, Огњанов, Рајков и многи други. Савез видимо као највећи спортски савез, увек смо ту да помогнемо као и што смо помогли да ова књига буде одштампана. У жељи да и даље успешно радите у име свих љубитеља фудбала и спорта најискреније честитке учесницима.

У име ФСС присутне је поздравио потпредседник Марко Пантелић.

– Желео бих да у име ФСС и у име председника Славише Кокезе честитам феноменалан јубилеј, да вам пожелим да наставите са радом и напором који дајете фудбалу у нашој најбогатијој регији Војводини која је изнедрила прегршт талената. Пројектима сређивања инфраструктуре је и вама и нама част да будемо део изградње фудбалске Србије да нашој деци оставимо феноменалне комплексе, стадионе, центре, где ће деца моћи да се развијају, где ћемо имати нове таленте и где ће фудбал ићи само напред. Све честитке на јубилеју, свима који славите у Војводини, јер кад ви славите славимо и ми.

Најстарији ФК Бачка 1901 која је основана 3. августа у Суботици добитник је плакете ФСВ коју је из руку председника ФСВ Драгана Симовића примио потпредседник клуба Робертино Широла. Као најбољи и најтрофејнији клуб покрајине ФК Војводина добила је плакету, а из руку председника Симовића ово ласкаво признање примио је члан УО Љубомир Апро.

Тренерска организација са правом је препозната као један од ослонаца развоја игре и праћење савремених фудбалских токова у свету профилишући нове вредности за изазове савременог фудбала. Па је у име тренерске организације из руку председника Симовића плакету 100 годишњег јубилеја примио Професор доктор Радивоје Мика Радосав.

– Да ли сам је заслужио или нисам незнам, примио сам је са задовољством у име свих тренера који су радом у претходном периоду допринели бољитку фудбала у покрајини. Биће то за мене и будуће генерације велики стимуланс за будући рад.

Једна од битних и саставних делова фудбалске игре су и судије. Са ових простора по правилу деценијама су се смењивале најбоље српске судије. Плакету је у име Струковне организације судија Војводине примио Ђорђе Жутић.

– Хвала на признању бившим и садашњим судијама. Смело могу да тврдим да имамо будућност када су у питању судије Војводине. Да ће попут Мажића који је досегао велике висине добрим, квалитетним радом, едукацијом, семинарима и присутним квалитетима и у наредном периоду бити у самом врху судијске организације.

Није било могуће поставити критеријуме нити успоставити рачуницу којом би могли да дефинишемо све категорије и сегменте фудбалске организације заслужне за богатство традиције дуге 100 година. Отуда предлог да се се уз 4 сегмента која смо издвојили као темеље јубилеја издвоји и онај пети: плакету за све знане и незнане фудбалске јунаке мање или више заслужне што данас имамо чиме да се поносимо. Ако се слажете у име свих нас из прошлог и свих који крећу у сусрет другом веку фудбалског постојања да плакету из руку председника Драгана Симовића прими Томислав Караџић као знак трајања и рефлексије фудбалског напредовања, биле су уводне речи водитеља Лазе Бакмаза.

– Поздрав за све присутне. Драго ми је што сам почаствован да вам се у име свих награђених обратим. Нећу набрајати више важне или мање важне госте. Сви су нам једнако важни, сви добро дошли. Организујући јубилеј над јубилејима, 100 година фудбала, цео век у Војводини и Србији. Ми који данас добијамо признања свакако нам пуно значе, срећни смо због тога, некима значе круну каријере, млађима за нови подстицај и импулс који ће дати даљем унапређењу фудбалске игре. Треба бити поштен и рећи да смо сви уз фудбалску лопту расли, били бољи људи помагали једни другима и у својим срединама учинили да ниво игре буде на већем нивоу. Прошли смо успешан век, желим вам да и наредни буде успешнији.
Да капитално дело књига 100 година од постанка ФСВ угледа светлост дана поред председника Драгана Симовића, генералног секретара Миодрага Цвијића, највеће заслуге припадају бившем новинару Дневника, сада пензионеру, Слободану Бобеку Јаковљевићу. У знак захвалности аутору и поштовања ауторском делу и што је прихватио изазов генералног секретара Миодрага Цвијића Јаковљевић је заслуженио добио плакету.

Након још једног успешног наступа оперске диве Зорице Белић и песме „Санта Лучија”, настављена је додела плакета. Следећа је заслужено отишла у руке најпријатнијем изненађењу Суперлигашког каравана ФК „ТСЦ“ из Бачке Тополе. На северу Бачке рађа се респектабилни фудбалски колектив са инфраструктуром у изградњи која наговештава фудбалски центар завидних референци клуба који је обележио 2019. годину. Признање је уручио председник Симовић генералном директору Саболчу Палађију.

– Јесте велика част што смо на овај редак јубилеј примили плакету. Сигурно су мислили на нас, препознали наш рад и резултате, а самим ти нам наметнули велику обавезу да помогнемо радом и резултатима квалитету фудбала, не само у Војводини и у Србији. Наш задатак је да покажемо на терену оно што знамо и оправдамо ово признање, наставимо са успесима.

Плакету за досадашњу каријеру у Спартаку и учешће у репрезентацији Србије добила је заслужено капитен ЖФК „Спартак“ Виолета Словић. После титуле најбоље играчице Србије и Златне лопте, Словићевој је припало и ово ласкаво признање.

– После Златне лопте веома значајно признање. Заиста сам срећна што је плакета у мојим рукама и наравно предамном велика обавеза да остварим са клубом и репрезентацијом што боље резултате. Овим путем честитке челницима ФСВ и свим награђеним.

На адресу нашег најбољег фудбалера Душана Тадића заслужено је стигло ове године још једно признање. Капитен Ајакса је учинком у клубу и репрезентацији, а још више се истакао патриотским позивом на јединство и заједништво када је о репрезентацији реч, враћа веру у вредности српског фудбала и значај култа репрезентације на међународној сцени. Због обавеза у клубу награду је од председника Симовића примио отац Петар. Душан Тадић се присутнима обратио преко видео бима.

– Велико ми је задовољство да вас поздравим за овај вредан јубилеј. Желео би да се захвалим свима на награди која је за мене јако велика привилегија, уједно и обавеза, част, подстрек за даље да се више ради. Посебно ми је драго што награда долази из регије одакле сам поникао и криво што нисам, због обавеза у клубу, могао да је примим лично. Хвала Вам на свему, честитам вам предстојеће новогодишње и Божићне празнике.

На крају, председник Региона Западне Србије Бранко Стојаковић уручио је председнику Симовићу плакету савеза за још бољу и плоднију сарадњу.

Академија је завршена још једном нумером „Бесаме мућо“ Зорице Белић уз велику захвалност свим награђеним и присутним који су присуством увеличали Академију.

 

2021-08-27T16:23:21+02:0019. 12. 2019.|