Одржан Дан базичног фудбала у Зрењанину (видео)

У четвртак 28. септембра у ОШ „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину одржан је Дан базичног фудбала. У питању је централна манифестација УЕФА Недеље базичног фудбала коју Фудбалски савез Војводине традиционално организује последње недеље септембра у оквиру Европске недеље спорта Европске комисије.

Учесници овогодишње манифестације били су зрењанинске школе и клубови: ОШ “Жарко Зрењанин”, ОШ “Серво Михаљ”, ОШ “Вук Kараџић”, ОШ “Петар Петровић Његош”, ОШ “Доситеј Обрадовић”, ОШ “Ђура Јакшић”, Школа за основно образовање деце са сметњама у развоју “9.мај” и ЖФK “Пролетер”.

Фудбалски савез Војводине  је за сваку од наведених школа обезбедио реквизите за тренинг (мајице, лопте, маркери, чуњеви, мердевине, капије) како би помогао њихово даље бављење спортом.

Више од  стотину деце су уз тренере млађих категорија Фудбалског савеза Града Зрењанина, који су их стрпљиво, вешто и стручно водили прошли кроз 8 полигона постављених у школској сали и стекли неке нове вештине.

Удружени фудбалом промовисали су једнакост, равноправност, способност, поштовање, тимски рад, љубав, радост и страст према игри.

Подршку деци, тренерима  и професорима пружили су Фудбалски савез Србије као кровна организација, Град Зрењанин као домаћин, Спортски савез града Зрењанина, Савез за школски спорт града Зрењанина и Фудбалски савез града Зрењанина и наравно Покрајински секретаријат за спорт и омладину АП Војводине, те Фудбалски савез Војводине као главни организатор манифестације.

Треба изразити захвалност и стручној организацији судија Фудбалског савеза града Зрењанина која је представила деци своју школу суђења, укључивши децу у своју активност и на тај начин им приближила и тај део фудбала у којем нису били у прилици да учествују.

У уводном делу манифестације присутнима су се обратили у улози домаћина градоначеник Зрењанина Симо Салапура и у улози главног организатора генерални секретар Фудбалског савеза Војводине Миодраг Цвијић. Затим су реч добили и промотери догађаја, познати и успешни Зрењанинци, селектор женске фудбалске репрезентације Драгиша Зечевић и футсал репрезентативац Србије Слободан Рајчевић.

Симо Салапура, градоначелник Зрењанина:

„Европска недеља базичног фудбала у оквиру европске недеља спорта који организујемо нашем граду, а партнери су нам и Олимпијски комитет Србије и Фудбалски савез Војводине. Зрењанин има дугу и светлу традицију фудбалску историју фудбала, чак 13 репрезентативаца у редовима репрезентације тадашње или Југославије или Србије и Црне Горе и садашње Србије и ово је идеална прилика да промовишемо базични фудбал, почетке са децом из неколико школа са територији града Зрењанина. Такође, идеална прилика да промовишемо женски фудбал, ту је и селектор женске репрезентације Драгиша Зечевић, футсал репрезентативац Слободан Рајчевић, такође наш суграђанин, али оно што пре свега желим да кажем везано је за очекивања од ове деце, од фудбалских клубова, од тренера, од свих оних који учествују систему спорта, у систему фудбала у нашем граду. Очекујемо да ћемо следеће године на нашем градском стадиону који улази у завршну фазу реновирања гледати квалитетан и добар фудбал и да ће у будућности и они сами изаћи на тај терен“.

Миодраг Цвијић, генерални секретар Фудбалског савеза Војводине:

„Срећни смо и задовољни пре свега што смо данас овде у граду Зрењанину који је наш изузетан партнер што се тиче организације многих спортски догађаја из делокруга рада Фудбалског савеза Војводине. Са друге стране повод је за наш савез значајна недеља базичног фудбала. Ми смо се ове године определили да домаћин манифестације буде град Зрењанин, као што сам рекао због тога изузетног партнерства. Једноставно, овде смо препознали средину у којој можемо да промовишемо основне вредности базичног фудбала, а то што та разноврсност и масовност.

Драгиша Зечевић, селектор женске сениорске репрезентације Србије:

„Обзиром да сам рођен у Зрењанину и да је овде у питању промоција и женског фудбала наравно да сам се радо одазвао и увек ћу то и чинити. Верујем да ће у будућности Зрењанин имати значајнију улогу на фудбалској сцени, што по свему и заслужује.“

Слободан Рајчевић, футсал репрезентативац Србије

„Нећу пуно причати јер се боље сналазим с лоптм него с микрофоном. Желим само да Вам кажем једно, а то је да следите своје снове, будете упорни и резултат ће доћи.“

Зорица Ђурин, директорка основне школе „Жарко Зрењанин“

„Прво желим да деци пожелим добродошлицу у нашу школу и мој утисак је да треба што чешће овако нешто радити и децу упућивати једне на друге јер тиме развијамо емпатију и љубав и све оно што је лепо у њима, а спорт је једна грана која омогућава деци да развију тај тимски дух и тај осећај „једно за друго“. Оно што је битно, битно је да им да им усадимо ту љубав према спорту и љубав према људима јер то је оно што данас прилично недостаје“

 

 

 

 
 

 

 

2023-09-30T09:39:49+02:0029. 09. 2023.|